Creant vincles de confiança: el procés de familiarització

Iniciar l’etapa educativa d’un infant és un moment que combina entusiasme amb certa ansietat. Tant per als infants com per a les famílies, el procés de familiarització és clau per garantir una adaptació positiva al nou entorn escolar. 

Aquest període de transició és essencial per establir vincles de confiança i assegurar-se que els més petits se sentin segurs i acollits. En aquest article, explorarem per què és tan crucial aquest procés i com podem assegurar que sigui efectiu i respectuós. 

Un procés gradual per a una adaptació suau. El procés de familiarització no és només una formalitat; és una necessitat vital per al benestar emocional dels infants. Quan comencen a l’escola bressol o en qualsevol altre espai educatiu, s’enfronten a un entorn desconegut. Aquesta primera experiència fora del nucli familiar pot ser tant emocionant com aclaparadora. Així, és fonamental que el procés sigui gradual i respectuós amb el ritme de cada infant.

“Familiaritzar-se és el primer pas cap a una transició educativa exitosa”.

La importància de la col·laboració entre les famílies i les educadores.

La familiarització no és només una responsabilitat dels infants, sinó també de les famílies i les educadores. La confiança mutua és crucial per a poder assegurar una transició positiva de casa a l’escola.

Els progenitors han de confiar en les educadores i permetre una separació gradual i, les educadores, han de facilitar un ambient de confiança i seguretat que permeti a les famílies expressar-se i sentir-se a gust dins l’estança acompanyant als seus fills/es.

Aquest moment de separació és difícil de transitar per a totes les parts implicades, però podem alleugerir-lo amb una comunicació oberta i un procés gradual que respecti les necessitats emocionals, sobretot, dels infants. 

Familiarització vs. adaptació: entendre les diferències.

És essencial diferenciar entre familiarització i adaptació. La familiarització es centra en fer que l’entorn sigui conegut i còmode per a l’infant, mentre que l’adaptació sovint implica que l’infant es conformi ràpidament al nou entorn. Una adaptació precipitada pot generar estrès i neguit, mentre que una familiarització ben gestionada respecta el ritme natural de l’infant i promou un ambient acollidor i segur.

És important, també, tenir clara la diferència entre procés i període. El terme «procés» fa referència a un conjunt de fases successives que es desenvolupen al llarg del temps. En el context de la familiarització, es tracta amb durada indeterminada, adaptat als ritmes i moments de cada infant. Aquest enfocament respecta les necessitats emocionals i el temps necessari perquè l’infant es familiaritzi amb el nou entorn escolar i busca crear un espai acollidor i segur. En canvi, un “període» és un espai de temps limitat durant el qual es realitza una acció o es desenvolupa alguna cosa. Sovint, els períodes son marcats per objectius establerts pels adults, sense tenir en compte les necessitats individuals de cada infant.

Aquesta concepció temporal pot portar a una adaptació precipitada, que no respecta el ritme natural dels infants. La familiarització permet als més petits conèixer les instal·lacions, els materials, les educadores i els altres infants al seu ritme.

“Un procés gradual i adaptat al ritme de cada infant facilita una integració suau i positiva”.

Hi ha un moment en què els infants poden començar a separar-se de l’adult que els acompanya. És aleshores quan comença allò que la Silvia @petits.estels anomena “efecte pèndul” i que fa referència a com els infants exploren els materials i els espais de manera autònoma i tornen cap a l’adult referent quan necessiten retrobar l’espai segur. Ho van repetint a mida que se senten més segurs i confiats en l’espai. Això ens indica que pot ser el moment d’iniciar les primeres separacions durant estones curtes.

Recomanacions per a una familiarització més amable.
Per garantir un bon clima dins l’estança i durant el procés de familiarització podem tenir en compte les recomanacions que trobarem a continuació:

    • Posar-se a la seva alçada: asseguts a terra amb els infants per transmetre calma i reduir l’estrès.
    • Mantenir un ambient tranquil: reduir el to de veu i evitar converses llargues amb altres famílies.
    • Respectar el rol de l’educadora: permetre que l’educadora gestioni els conflictes entre infants.
    • Donar espai per al joc: Ser conscients de l’espai ocupat per no interferir en el joc dels infants.
    • Actuar amb respecte: Preguntar abans d’intervenir en situacions que impliquin altres infants.
    • Acomiadar-se amb seguretat: acomiadar-se sempre dels infants dient-los la veritat per evitar generar neguit.
    • Tenir en compte l’estat del grup: comunicar-se amb l’educadora per triar el millor moment per marxar o recollir els infants.
    • Mostrar confiança i respecte cap a l’educadora: transmetre aquesta actitud als infants per ajudar-los a sentir-se segurs.

“Un procés de familiarització ben gestionat marca la diferència en l’experiència educativa i emocional dels infants”.

És important donar-li valor. 

Per aconseguir aquesta entrada en format d’article, completa el següent formulari. Així podràs imprimir-la i tenir-la sempre a la teva disposició. D’aquesta manera, també podràs estar al dia de les noves entrades i articles al blog. Gràcies per llegir-me!😊

Scroll al inicio